Vybraná doprava při objednávce nad 1 200 Kč ZDARMA.

Mýty a pravdy o kávě a její přípravě

V dnešní době jsme doslova denně zahlceni ohromným množstvím informací všeho druhu, ale mnohdy nedokážeme odlišit, co je pravda a co naopak mýtus. Svět kávy není zdaleka výjimkou. V tomto článku naleznete některé z častých dotazů či proslulých rčení, u nichž je pravda přinejmenším diskutabilní.

Espresso je silnější než instantní káva - PRAVDA

Ačkoli instantní káva je většinou připravena ze směsí s robustou, tedy by měla mít kofeinu více, během její výroby se část kofeinu odstraní. Bylo zjištěno, že espresso má minimálně o třetinu více kofeinu než rozpustná káva (v případě přípravy těchto káv podle návodu).

Směsi s robustou jsou silnější (z hlediska chuti i kofeinu) – PRAVDA

Robusta obsahuje zhruba 3-4x více kofeinu než arabica, přičemž kofein samotný je velmi hořká sloučenina. Z toho vyplývá, že směs káv, která obsahuje robustu, bude mít hořčejší chuť a bude konzumentovi připadat tím silnější (což opravdu je). Navíc jsou tyto směsi mnohdy praženy tmavěji, což ještě víc podpoří hořkost šálku.

Ne každé rčení o kávě tedy musí být pravda. Pokud vás napadají další mýty, které jste se kdy o kávě dozvěděli, nebo si nejste jistí, zda přeci jen nejsou pravdivé, můžete se o ně s námi podělit skrz formulář na stránce Kontakty.