Vybraná doprava při objednávce nad 1 200 Kč ZDARMA.

Sumatra Gayo Avatara

Kód: 2101/250 2101/1 2101/251 2101/2 Zvolte variantu
Novinka Filtr
390 Kč 1 550 Kč 370,50 Kč 1 472,50 Kč od 370,50 Kč
Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Zvolte variantu
Množství
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
18.11.2025 18.11.2025 18.11.2025 18.11.2025 Zvolte variantu
Možnosti doručení

Detailní informace

Detailní popis produktu

Komentář pražiče

Kávy z Indonésie jsou na vzestupu a nabízí velmi zajímavý chuťový zážitek, protože pro tento region je typické zpracování, které kombinuje výhody naturálek i promytých káv. Tento lot od týmu Gayo Avatara mě zaujalo svým dominantním jablečným profilema čistotou chutí. Je to hravý filtr, přesně pro náš podzim.

Družstvo: Gayo Avatara

Země: Indonésie

Lokalita: Střední Aceh, Sumatra

Odrůda: 100% arabica Ateng super, Abyssinia a SL88

Zpracování: Washed Dry Hulled

Nadmořská výška: 1400-1600 m.n.m.

Sklizeň: duben až červen 2025

Chuťový profil: Jablečný koláč, pomelo a hroznová šťáva

Příprava: ideální na filtr

Sumatra Gayo Avatara
Sumatra Gayo Avatara

Příběh

Za touto kávou stojí talentovaný zpracovatel Bang Hendra, jeho rodina a tým známý jako Gayo Avatara. Hendra je člověk, který si nesmírně váží přírody a jeho vášeň pro kávu je proslulá po celé Indonésii. Po 12 letech působení ve světě výběrové kávy je vysoce respektovanou osobností na domácí i zahraniční scéně a pravidelně se umisťuje jako finalista v prestižní soutěži Cup of Excellence.

Jeho přístup k zemědělství je hluboce spjat s ekologií. Tým Gayo Avatara si vyrábí vlastní komposty a jejich hnojení je založeno výhradně na přírodní bázi. Kávovníky vysazují společně s endemickými rostlinami, čímž nejen přispívají k zachování biodiverzity, ale také aktivně zpevňují kořenový systém krajiny, brání erozi půdy a napomáhají zadržování vody v přírodě.

Stejně důležitá je pro Hendru i ekonomická udržitelnost. Farmáři, kteří mu dodávají třešně, mají možnost sami stanovit jejich cenu a peníze dostávají v hotovosti ihned při dodání. Samotní zpracovatelé v jeho týmu nejsou placeni fixním měsíčním platem, ale za kilogram zpracované kávy. Díky větším objemům, které Hendra zpracovává, si tak mohou vydělat až 30 milionů rupií měsíčně.

Zpracování

Metoda "Washed Dry Hulled" je pečlivý vícestupňový proces. Začíná pečlivou sortací sklizených třešní, po které ihned následuje pulping (odstranění slupky). Klíčový krok přichází vzápětí: zrna jsou namočena do alkalické vody ze studny, kde fermentují po dobu 24 hodin.

Po této specifické fermentaci jsou zrna důkladně promyta. Následuje první fáze sušení, kdy se zrna v pergamenu (parchmentu) suší na slunci po dobu 10–14 dní, dokud jejich vlhkost neklesne na 13 %. Poté přichází na řadu hulling – mechanické odstranění pergamenu. Po oloupání se zelená zrna suší podruhé, tentokrát dokud nedosáhnou finální vlhkosti 11,5 %. Proces je zakončen tříděním podle velikosti a finálním ručním tříděním defektů, které zaručuje nejvyšší kvalitu finálního zrna.

Sumatra Gayo Avatara

Doporučená příprava na V60

18 g

množství kávy

300 ml

množství vody

3:00 min

čas extrakce

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Káva
Chuťová preference: Ovocnější kávy
Typ přípravy: Filtrované přípravy
Země původu: Indonésie
záloha: 2101/251:3;2101/2:1

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola