Vybraná doprava při objednávce nad 1 200 Kč ZDARMA.

Mexiko Carlos Cadena

Kód: 2119/250 2119/1 2119/251 2119/2 Zvolte variantu
Novinka Filtr Discovery Edition
450 Kč 1 780 Kč 427,50 Kč 1 691 Kč od 427,50 Kč
Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Zvolte variantu
Množství
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
22.12.2025 22.12.2025 22.12.2025 22.12.2025 Zvolte variantu
Možnosti doručení

Detailní informace

Detailní popis produktu

Komentář pražiče: “S Carlosem jsem se potkal na World of Coffee v Aténách v roce 2023, kde jsem poprvé chutnal jeho Mundo Maya. Skvělá káva od skvělého člověka a tak jsem rád, že ji můžeme mít opět v nabídce. Užijte si tuto intenzivní a krásně sladkou naturálku!”

Farmář: Carlos Cadena
Země: Mexiko
Lokalita: Veracruz
Odrůda: Mundo Maya
Zpracování: Natural
Nadmořskávýška: 1100 - 1400 m.n.m.
Sklizeň: Jaro 2025
Chuťový profil:  Baklava, švestky, žluté kiwi
Příprava: Ideální na filtrovanou kávu
Edice: Objevitelská

NOT_SET
NOT_SET

Příběh producenta

Carlos Cadena představuje již pátou generaci pěstitelů kávy v regionu Cosautlán. Rodinná tradice sahá až do 90. let 19. století, kdy jeho prapradědeček začal zpracovávat kávové třešně v dřevěných tancích. Dnes Carlos se svou rodinou vlastní celkem 6 farem. Přestože má rodina v regionu hluboké kořeny, Carlos je jediný, kdo v Cosautlánu zůstal bydlet – jeho vášeň pro kávu je tak silná, že odmítl odejít do hlavního města státu Veracruz, kde žije zbytek příbuzných.

Zlomový okamžik přišel v letech 2013–2014, kdy region zasáhla kávová rez. Carlosův otec si uvědomil, že tradiční metody už nestačí, a začali spolupracovat s odborníky na vědečtějším přístupu k pěstování. Sám Carlos říká, že káva pro něj není práce, ale koníček. Ve volném čase se věnuje cuppingu, a to nejlépe každý den. Tato oddanost kvalitě se vyplácí – je pravidelným účastníkem Cup of Excellence (COE) už od roku 2012. Experimentování s různými procesy a odrůdami mu v roce 2023 vyneslo 3. místo v mexickém COE a v roce 2024 dokonce 1. místo v experimentální kategorii.

Farma Finca Pocitos, odkud tato káva pochází, se nachází v nadmořské výšce 1400 m n. m. a Carlos ji založil společně s otcem v roce 2015. Spojuje zde otcovy dlouholeté zkušenosti s vlastními inovativními nápady. Velký důraz klade také na udržitelnost – kompostuje kávovou dužinu a vybudoval systém pro zachycování vody, který slouží k zavlažování polí.

 

Zpracování

Tato káva je zpracována suchou (naturální) metodou. Proces začíná ihned v den sklizně, kdy jsou třešně nejprve roztříděny podle zralosti a kvality a následně opláchnuty od nečistot. Klíčová fáze třídění probíhá ve vodních nádržích (float tank), kde se oddělují defektní a poškozené třešně, které plavou na hladině, od vysoce kvalitních zrn, jež klesají ke dnu.

Po vytřídění jsou třešně rozprostřeny na vyvýšené africké postele nebo patia. Zde probíhá sušení, které v závislosti na počasí trvá průměrně 30–40 dní. Během této doby je nutné třešně neustále obracet, aby se zajistilo rovnoměrné sušení a předešlo se nechtěné fermentaci. Výsledkem je káva s plným tělem a výrazným charakterem dané odrůdy.

NOT_SET

Odrůda

Za zmínku stojí i samotná odrůda Mundo Maya. Jedná se o hybrid vyšlechtěný v Nikaragui organizací ECOM-CIRAD. Vznikl křížením odrůdy Sarchimor s etiopskou původní odrůdou (Landrace) ET01, což kombinuje odolnost s exotickým chuťovým profilem.

 

Doporučená příprava na V60

15 g

množství kávy

250 ml

množství vody

2:30 min

čas extrakce

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Káva
Typ přípravy: Filtrované přípravy
Země původu: Mexiko
záloha: 2119/251:3;2119/2:1

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola