Vybraná doprava při objednávce nad 1 200 Kč ZDARMA.

Kolumbie Edinson Argote

Kód: 2014/250 2014/1 2014/251 2014/2 Zvolte variantu
Novinka Filtr Limitovaná edice
Značka: Dos Mundos
650 Kč 2 590 Kč 617,50 Kč 2 460,50 Kč od 617,50 Kč
Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Zvolte variantu
Množství
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
27.5.2025 27.5.2025 27.5.2025 27.5.2025 Zvolte variantu
Možnosti doručení

Chuťový profil: malinové želé, třešňový květ, sušené mango v čokoládě

Detailní informace

Detailní popis produktu

Chuťový profil: malinové želé, třešňový květ, sušené mango v čokoládě

Farmáři: Edinson Argote a Ángela Rojas

Oblast: Huila, Oporapa, Alto Caparrosa

Farma: Quebraditas 

Nadmořská výška: 1 650 - 1 800 m.n.m.

Odrůda: 100% arabica Sidra

Sklizeň: 2025

Zpracování: naturální s dvojitou fermetací

Kolumbie Edinson Argote

Po obrovském úspěchu loňské sklizně jsme prostě museli kávu z projektu Quebraditas ochutnat znovu. Letos je ještě ovocnější a díky naturálnímu zpracování plná sladkého manga a čokolády. Neváhejte, je to opravdu limitka!

Kolumbie Edinson Argote

Představte si dva lidi s odlišnými životními cestami, kteří se potkali a spojila je stejná vášeň – láska ke kávě. Ángela Rojas, původně zdravotní sestra, a Edinson Argote, zkušený pěstitel z regionu Cauca, se rozhodli vybudovat něco výjimečného. Tak vznikl projekt Quebraditas, jehož srdcem jsou farmy Chorro Alto a Quebraditas.

Ángela odešla z domova již v šestnácti letech, aby se mohla věnovat studiu ošetřovatelství. Několik let žila a pracovala v Bogotě, ale během pandemie se vrátila do rodné Oporapy. Právě tehdy si uvědomila, že chce svůj život spojit s přírodou – a s kávou. Opustila zdravotnický obor a spolu s Edinsonem se plně ponořili do pěstování výběrové kávy.

Ačkoli není Oporapa zatím tak známá jako jiné části Huily, Edinson s Ángelou věří, že tato oblast má obrovský potenciál. Pěstují zde jak tradiční odrůdy jako Caturra a Colombia, tak i vzácnější, mezi které patří například Geisha, Wush Wush nebo Eugenoides. Jejich vizí je zaměřit se právě na netradiční odrůdy s jedinečnými chuťovými profily, které zvyšují hodnotu kávy z tohoto regionu.

V minulosti se z této oblasti prodávalo téměř 80 % sklizených kávových třešní, přičemž většina směřovala do departementu Quindío. Edinson s Ángelou se to rozhodli změnit. Dnes se zaměřují na pečlivý sběr specifických odrůd a na zlepšování zpracovatelských metod. Aktivně také podporují okolní farmáře – rozdávají semena vzácných odrůd jako Sidra či Geisha a pomáhají rozvíjet jejich produkci.

Kolumbie Edinson Argote
Kolumbie Edinson Argote

Každé zrno prochází pečlivým fermentačním procesem, včetně termálního šoku a inokulace kvasinkami, což pomáhá vytvořit opakovatelný a vyvážený senzorický profil. Kromě toho dbají na udržitelnou péči o půdu, která podporuje kvalitu a udržitelnost jejich farem.

Do budoucna plánují modernizovat infrastrukturu farmy Chorro Alto, která je zatím jednoduchá a výrobně náročná. Nejde jim jen o zvyšení kvality kávy, ale také o podporu lokální komunity a zviditelnění Oporapy jako významného kávového regionu. Quebraditas je důkazem, že vášeň, inovace a tvrdá práce mohou změnit nejen farmu, ale i celou komunitu.

Sklizeň probíhá s důrazem na to, aby alespoň 80 % třešní bylo plně zralých. Následuje krok zvaný floating, během kterého se zpracované třešně ponoří do vody, aby se odstranily nezralé, přezrálé a suché plody. Poté přichází na řadu zpracování metodou Natural s dvojitou fermentací. První fermentace trvá 72 hodin, po níž následuje sušení přibližně po dobu dvanácti dnů, dokud káva nedosáhne vlhkosti 20 %. Následně se zrna rehydratují šťávou z předchozí fermentace, tzv. mosto, při teplotě 60 °C (tepelný šok), a poté fermentují ještě 4 dny za použití specifických kvasinek. Po ukončení druhé fermentace se káva suší dalších 76 hodin při průměrné teplotě 40 °C. Kromě toho dbají na udržitelnou péči o půdu, která podporuje kvalitu a udržitelnost jejich farem.

Kolumbie Edinson Argote

Doporučená příprava na V60

15 g

množství kávy

260 ml

množství vody

2:40 min

čas extrakce

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Káva
Chuťová preference: Ovocnější kávy
Typ přípravy: Filtrované přípravy
Země původu: Kolumbie
záloha: 2014/251:3;2014/2:1

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola