Vybraná doprava při objednávce nad 1 200 Kč ZDARMA.

Kolumbie Los Nogales

Kód: 1849/250 1849/1 K 1849/251 1849/1 Zvolte variantu
Filtr Limitovaná edice
Značka: Dos Mundos
450 Kč 1 750 Kč 427,50 Kč 1 662,50 Kč od 427,50 Kč
Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Zvolte variantu
Množství
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
17.7.2024 17.7.2024 17.7.2024 17.7.2024 Zvolte variantu
Možnosti doručení

Detailní informace

Detailní popis produktu

 Kolumbie Los Nogales
 
Tuto fantastickou limitku si můžete objednat i v zálohovaných vratných obalech o hmotnosti 250 g a 1 kg. Při volbě varianty množství se obal automaticky načte do košíku za cenu 50 Kč za 250 g nádobu a 100 Kč za 1 kg nádobu. 
Abychom podpořili oběh vratných obalů a snížili spotřebu plastů dáváme našim koncovým zákazníkům slevu 5%, která je započtena do ceny každé kávy ve vratném obalu. 
 
Chuťový profil: jahodový džem, limetkový cheesecake, žluté kiwi
Oblast: Bruselas, Huila
Farma: Los Nogales
Farmář: Oscar Hernandéz
Odrůda: 100% arabica yellow bourbon
Zpracování kávy: promyté s laktickou fermentací
Nadmořská výška:  1 600 - 2 000 m.n.m.
Sklizeň: listopad-prosinec 2023
Kolumbie Los Nogales

Los Nogales je rodinná farma, nebo spíše firma, která kombinuje tradice s inovacemi. Najdete ji v osadě El Diamante, kousek od městečka Bruselas v jižní části departamentu Huila. Založení farmy datují členové rodiny Hernandézových do doby okolo roku 1940. 

Farmu Los Nogales reprezentuje charismatický Oscar Hernandéz, který je třetí z generace farmářů. Je energický, vždy pozitivně smýšlející a inovativní člověk nejen pro svou rodinu, ale také pro široké okolí. 

Jeho táta, Ricaurte Hernandéz, byl prvním, který dokázal to, že v Bruselas můžete najít ty nejlepší kávy z celé Kolumbie. V roce 2006 vyhrál kolumbijský Cup of Excellence a jak říkají místní, Ricaurte “umístil” Bruselas a s ním i celou oblast Huila na mapu výběrové kávy.

Něco málo ze základních pilířů farmy Los Nogales:

  1. Terroir – půda dává život nejen kávovníkům, a toho jsou si v Los Nogales vědomi. Na rozdíl od intenzivního zemědělství a běžného přístupu k hnojení, přemýšlí celý tým Los Nogales o dlouhodobé udržitelnosti. Nahrazují komerční hnojiva organickým humusem zpracovaným ze zbytků ze zpracování kávy a sázejí kávovníky dále od sebe a snižují tak nároky na půdu. Méně intenzivní, ale také méně koncentrované a komplexnější pěstování přináší sice krátkodobě menší výnosy, dlouhodobě však zajišťuje, že na stejné půdě budou moci pěstovat kávu také další generace.
  2. Genetika – odrůdy, se kterými v Los Nogales pracují jsou neméně důležitou složkou. Na farmě pěstují tradiční odrůdy arabiky, které se v Kolumbii pěstovali už od 18. století jako je Typica, novější odolnější odrůdy jako jsou Castillo nebo Colombia, ale také exotické odrůdy dovezené z jiných zemí jako je Gesha nebo Sudan Rume.
  3. Věda a vášeň – v Los Nogales preferují inovace, kávový svět se neustále vyvíjí a jeho propojení s vědeckými poznatky je čím dál větší samozřejmostí nebo spíš nutností. V týmu proto Oscar sází na zkušenosti biochemika, zemědělského inženýra, mikrobiologa, ale také na zkušenou účetní a na své manažerské schopnosti. Vášeň pro to, co dělají nechybí nikomu, táhnou za jeden provaz a pokud mají mezi sebou nějaké rozdílné názory, berou je jako přínos.
Zpracování kávy na farmě Los Nogales
 
Z kávovníků se ručně sbírají pouze zralé třešně. Výběr pokračuje ponořením třešní do nádrží s vodou a odstraněním plovoucích zrn tzv. floates, dále postoupí jen ty nejlepší třešně. Před samotným zpracováním jsou takto vytříděné a omyté třešně dezinfikovány ozonem, který zajistí snížení obsahu nežádoucích mikroorganismů na minimum. 
Každá odrůda a každý jednotlivý mikrolot mají vlastní “recepturu” zpracování. U některých se na nastartovaní procesu fermentace používá termální (teplý) šok, u jiných stačí pouhá oxidace. Obojí pomáhá nastartovat štěpení cukrů v dužině kávových třešní, což zajistí hladký průběh fermentačních procesů.
Mikroloty pak putují do depulperu, mlýnu, který zbaví kávu slupek. Kávové slupky v sobě obsahují cennou cukernatou šťávu, kterou v Los Nogales vymačkají a používají ji k fermentaci. Odslupkovaná kávová zrna jsou přesunuta do fermentačních plastových sudů, kde jsou smíchána s trochou vody a se sladkou viskózovitou tekutinou.
Pak záleží na tom, jaký proces fermentace bude pro daný lot zvolen, zda laktická fermentace nebo jiná, případně jejich kombinace. Podle toho se do sudů přidají mikroorganismy, například laktobacily.
Po fermentování je dalším důležitým krokem proces sušení, při kterém se zrno konzervuje. Pokud jsou kávová zrna sušena příliš rychle a prudce, nebudou stabilní. V Los Nogales suší fermentované mikroloty až 21 dní do dosažení ideální vlhkosti mezi 10 % a 12 %.
Na farmě Los Nogales se zaměřují na udržitelné pěstování kávy, a proto je jedním z klíčových procesů také zpracovávání odpadních vod. Na farmě mají vlastní stanici pro zpracování a čištění odpadních vod.
 
 
 
Káva od Oscara Hernandéze je výjimečná svým zpracováním. Ručně sebrané zralé třešně se nechaly 50 hodin oxidovat za teploty až 50˚C. Pak byly promyty a dezinfikovány ozónem. Následovalo zbavení slupek, ze kterých byla vymačkána šťáva a smíchána se zrnky ve fermentačních sudech. Po přidání mléčných bakterií probíhala fermentace po dobu 144 hodin. Nakonec byla zrnka promyta a sušena cca 20 dní.

 

Doporučená příprava na V60

15 g

množství kávy

270 ml

množství vody

2:40 min

čas extrakce

Doplňkové parametry

Kategorie: Káva
Chuťová preference: Ovocnější kávy
Typ přípravy: Filtrované přípravy
Země původu: Kolumbie
záloha: 1849/251:3;1849/1:1