Kolumbie Los Nogales
Kód: 1849/250 1849/1 K 1849/251 1849/1 Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Kolumbie Los Nogales
Tuto fantastickou limitku si můžete objednat i v zálohovaných vratných obalech o hmotnosti 250 g a 1 kg. Při volbě varianty množství se obal automaticky načte do košíku za cenu 50 Kč za 250 g nádobu a 100 Kč za 1 kg nádobu.
Abychom podpořili oběh vratných obalů a snížili spotřebu plastů dáváme našim koncovým zákazníkům slevu 5%, která je započtena do ceny každé kávy ve vratném obalu.
Chuťový profil: jahodový džem, limetkový cheesecake, žluté kiwi
Oblast: Bruselas, Huila
Farma: Los Nogales
Farmář: Oscar Hernandéz
Odrůda: 100% arabica yellow bourbon
Zpracování kávy: promyté s laktickou fermentací
Nadmořská výška: 1 600 - 2 000 m.n.m.
Sklizeň: listopad-prosinec 2023
Zpracování kávy na farmě Los Nogales
Z kávovníků se ručně sbírají pouze zralé třešně. Výběr pokračuje ponořením třešní do nádrží s vodou a odstraněním plovoucích zrn tzv. floates, dále postoupí jen ty nejlepší třešně. Před samotným zpracováním jsou takto vytříděné a omyté třešně dezinfikovány ozonem, který zajistí snížení obsahu nežádoucích mikroorganismů na minimum.
Každá odrůda a každý jednotlivý mikrolot mají vlastní “recepturu” z
pracování. U některých se na nastartovaní procesu fermentace používá termální (teplý) šok, u jiných stačí pouhá oxidace. Obojí pomáhá nastartovat štěpení cukrů v dužině kávových třešní, což zajistí hladký průběh fermentačních procesů.

Mikroloty pak putují do depulperu, mlýnu, který zbaví kávu slupek. Kávové slupky v sobě obsahují cennou cukernatou šťávu, kterou v Los Nogales vymačkají a používají ji k fermentaci. Odslupkovaná kávová zrna jsou přesunuta do fermentačních plastových sudů, kde jsou smíchána s trochou vody a se sladkou viskózovitou tekutinou.
Pak záleží na tom, jaký proces fermentace bude pro daný lot zvolen, zda laktická fermentace nebo jiná, případně jejich kombinace. Podle toho se do sudů přidají mikroorganismy, například laktobacily.
Po fermentování je dalším důležitým krokem proces sušení, při kterém se zrno konzervuje. Pokud jsou kávová zrna sušena příliš rychle a prudce, nebudou stabilní. V Los Nogales suší fermentované mikroloty až 21 dní do dosažení ideální vlhkosti mezi 10 % a 12 %.
Na farmě Los Nogales se zaměřují na udržitelné pěstování kávy, a proto je jedním z klíčových procesů také zpracovávání odpadních vod. Na farmě mají vlastní stanici pro zpracování a čištění odpadních vod.

Káva od Oscara Hernandéze je výjimečná svým zpracováním. Ručně sebrané zralé třešně se nechaly 50 hodin oxidovat za teploty až 50˚C. Pak byly promyty a dezinfikovány ozónem. Následovalo zbavení slupek, ze kterých byla vymačkána šťáva a smíchána se zrnky ve fermentačních sudech. Po přidání mléčných bakterií probíhala fermentace po dobu 144 hodin. Nakonec byla zrnka promyta a sušena cca 20 dní.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Káva |
---|---|
Chuťová preference: | Ovocnější kávy |
Typ přípravy: | Filtrované přípravy |
Země původu: | Kolumbie |
záloha: | 1849/251:3;1849/1:1 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář