Vybraná doprava při objednávce nad 1 200 Kč ZDARMA.

Keňa Gatomboya AA

Kód: 2020/250 2020/1 2020/251 2020/2 Zvolte variantu
Novinka Filtr
Značka: Dos Mundos
390 Kč 1 550 Kč 370,50 Kč 1 472,50 Kč od 370,50 Kč
Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Zvolte variantu
Množství
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
19.6.2025 19.6.2025 19.6.2025 19.6.2025 Zvolte variantu
Možnosti doručení

Chuťový profil: bezinky, sušené meruňky, růžové pomelo

Detailní informace

Detailní popis produktu

Chuťový profil: bezinky, sušené meruňky, růžové pomelo

Oblast: Nyeri District

Promývací stanice: Gatomboya

Nadmořská výška: 1 800 m.n.m.

Odrůda: 100% arabica SL28, SL34, Ruiru 11 & Batian

Sklizeň: jaro 2025

Zpracování: promyté

Keňa Gatomboya AA
Keňa Gatomboya AA

Název Gatomboya pochází z jazyka Kikuyu a znamená „bažina“. Toto jméno není náhodné – odkazuje na mokřiny, které tuto oblast obklopují. Promývací stanice Gatomboya leží v okrese Nyeri, na jižním svahu majestátní hory Mount Kenya. Je součástí družstva Barichu Cooperative Society a nachází se v nadmořské výšce kolem 1 800 metrů, zhruba 4 kilometry od města Karatina.

Družstvo sdružuje přibližně 600 malých pěstitelů kávy, kteří hospodaří ve výškovém rozpětí mezi 1 400 a 2 000 metry nad mořem. Ročně stanice zpracuje okolo 600 tun kávových třešní, které se sklízejí během hlavní sezóny – od listopadu do prosince.

Farmáři v této oblasti pěstují především osvědčené odrůdy SL28 a SL34, doplněné modernější Ruiru 11. Všechny tyto odrůdy se skvěle přizpůsobily zdejšímu terroiru, tvořenému bohatou sopečnou a písčitou půdou.

Sklizeň je čistě ruční – sbírají se výhradně zralé třešně, které pěstitelé přinášejí přímo do stanice Gatomboya. Tam na ně čeká „Cherry Clerk“, odborník, který kontroluje kvalitu dodaných třešní pomocí pečlivé vizuální kontroly a tzv. plovoucí metody – vybírají se pouze husté, plně vyzrálé plody.

Keňa Gatomboya AA
Keňa Gatomboya AA

Po přijetí se třešně odslupkují a následuje fermentace, která trvá 16 až 24 hodin. Následně se káva promývá čistou vodou a poté se máčí dalších 8 až 14 hodin. Takto připravená pergamenová káva se následně suší na vyvýšených afrických postelích.

Během sušení jsou zrnka pravidelně promíchávána, aby schnula rovnoměrně. V nejteplejších hodinách se zakrývají, aby proces neprobíhal příliš rychle, a na noc se chrání před vlhkostí. Sušení trvá zhruba tři týdny, poté se káva ukládá do skladu a připravuje na aukční prodej.

Doporučená příprava na V60

15 g

množství kávy

250 ml

množství vody

2:30 min

čas extrakce

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Káva
záloha: 2020/251:3;2020/2:1

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola