Vybraná doprava při objednávce nad 1 200 Kč ZDARMA.

Etiopie Halo Beriti

Kód: 2035/250 2035/1 2035/251 2035/2 Zvolte variantu
Novinka Filtr
390 Kč 1 550 Kč 370,50 Kč 1 472,50 Kč od 370,50 Kč
Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Zvolte variantu
Množství
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
7.8.2025 7.8.2025 7.8.2025 7.8.2025 Zvolte variantu
Možnosti doručení

Detailní informace

Detailní popis produktu

Zpracovatelská stanice: Halo Beriti

Země: Etiopie 

Lokalita: Yirgacheffe

Odrůda: 100% arabica 74112, 74110

Zpracování: promyté 

Nadmořská výška: 1 900 - 2 300 m.n.m.

Sklizeň: listopad 2024 – leden 2025

Chuťový profil: bezový květ, nektarinky, citronový ledový čaj

Příprava: ideální na filtr

Etiopie Halo Beriti
Etiopie Halo Beriti

Káva pochází ze zpracovatelské stanice Halo Beriti, ležící v jižní části okresu Gedeb v proslulé oblasti Yirgacheffe v Etiopii. Tento region patří mezi nejuznávanějšíkávovéoblasti světa – produkce zde sice není velká, ale o to pečlivější. Káva z Yirgacheffe se vyznačuje výjimečnou kvalitou a unikátním chuťovýmprofilem, díky čemuž si získala srdce milovníků výběrové kávy po celém světě.

Káva roste v nadmořské výšce 1900–2300 metrů, ve stínu původních etiopských lesů. Farmy nevyužívají žádná průmyslová hnojiva, takže káva je pěstována udržitelným a přírodě šetrným způsobem. Pěstují ji drobní farmáři, z nichž každý obhospodařuje jen malý pozemek – často menší než 1 hektar. Každé zrnko tak nesestopu lidské péče a dlouholeté tradice.

Etiopie Halo Beriti

Chuťový projev kávy

Káva Halo Beriti je postavená na odrůdách 74110 a 74112, které byly vyšlechtěny v 70. letech v Jimma Agricultural Research Center (JARC). Jejich původ a kvalita z nich udělaly základní stavební kámen mnoha špičkových mikrolotů z Etiopie.

  • 74110 pochází z oblasti Illubabor. Je známá svou kompaktní stavbou, dobrou výnosností a přirozenou odolností vůči chorobám.

  • 74112 má podobné vlastnosti jako předchozí odrůda 74110a spolu tvoří silné duo, které farmáři i pražiči oceňují pro vyrovnanou kvalitu a chuťový potenciál.

Zpracování, které dělá rozdíl

Po ruční sklizni dozrálých třešní je káva zpracována ve stanici Halo Beriti, kde pracuje přibližně 115zaměstnanců. Celý proces probíhá s maximálním důrazem na kvalitu:

  1. Třešně jsou pečlivě roztříděny a pomocí odslupkovače zbaveny dužiny.

  2. Zrna se následně fermentují 12–48 hodin, aby se oddělila slizovitá vrstva.

  3. Po fermentaci jsou důkladně promyta vodou.

  4. Nakonec se suší několik dní na vyvýšených afrických lůžkách, dokud nedosáhnou optimální vlhkosti cca 11 %, ideální pro export a stabilitu chuti.

Tato promytá metoda (washed) pomáhá zvýraznit typické chuťové vlastnosti této oblasti – čistotu, jemnost a osvěžující komplexitu

15 g

množství kávy

250 ml

množství vody

2:30 min

čas extrakce

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Káva
Chuťová preference: Ovocnější kávy
Typ přípravy: Filtrované přípravy
Země původu: Etiopie
záloha: 2035/251:3;2035/2:1

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola