Indonésie Rukun Saudara
Kód: 2029/250 2029/1K 2029/251 2029/1K2 Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Družstvo: Rukun Saudara
Země: Indonésie
Lokalita: Bengkolan Dua Village, Kerinci, Jambi, Sumatra
Odrůda: 100% arabica Andungsari, Sigararutang
Zpracování: anaerobní honey
Nadmořská výška: 1400-1700 m.n.m.
Sklizeň: únor 2025
Chuťový profil: třešně, lesní jahody, čokoládové pralinky
Příprava: ideální na filtr
Abdul Aziz Thohari, vedoucí družstva Rukun Saudara, se na svou cestu vydal v roce 2015, kdy v něm zaplála vášeň pro pěstování kávy. V počátcích se káva prodávala jako mokré pergamenové zrno a byla odesílána do města Medan. K zásadnímu obratu došlo v roce 2017, kdy bylo oficiálně založeno zemědělské sdružení Rukun Saudara. Farmáři tehdy začali kávu zpracovávat sami – až na úroveň zeleného zrna, a vybudovali své první sušicí zařízení o rozměrech 10 × 5 metrů. Dnes tato sušárna zabírá již přibližně 800 m².
Družstvo Kerinci Rukun Saudara tvoří 50 zapálených členů, kteří žijí a hospodaří na náhorní plošině při úpatí hory Kerinci na Sumatře. Představte si tuto majestátní horu – jednu z 452 sopek tvořících tzv. Ohnivý kruh Pacifiku, což je přibližně 40 000 kilometrů dlouhý oblouk aktivních sopek, které jsou neustále v pohybu a pravidelně vybuchují. Kerinci má za sebou bohatou historii erupcí, které zásadně ovlivnily místní krajinu – ta je dnes pokrytá bujnou vegetací, vyživovanou úrodnou sopečnou půdou. Celková výměra půdy, kterou družstvo obhospodařuje, činí přibližně 30 hektarů a vytváří tak harmonické prostředí pro jejich zemědělskou činnost.
Zpracování
Při zpracování se nejprve z kávových třešní odstraní slupka, ale na zrnech zůstane lepkavá dužina. Místo toho, aby se ihned sušila, jsou zrna uzavřena do nádrží bez přístupu kyslíku. V tomto prostředí se aktivují speciální mikroorganismy, které zvýrazňují ovocné chutě. Díky pečlivě řízené fermentaci vzniká káva s vyváženou chutí, příjemnou kyselostí a sladkostí. Po fermentaci se zrna suší, obvykle na vyvýšených stolech, kde zbylá dužina dodává kávě plnost, sirupovou strukturu a bohaté ovocné tóny.
Doporučená příprava na V60:
množství kávy: 15g
množství vody: 260ml
čas extrakce: 2:45min
Jak si správně připravit FILTROVANOU kávu?
Jak správně skladovat výběrovou kávu?
Kde můžete naši kávu ochutnat?
Doplňkové parametry
Kategorie: | Káva |
---|---|
Chuťová preference: | Ovocnější kávy |
Typ přípravy: | Filtrované přípravy |
Země původu: | Indonésie |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.