Moka - klasický italský způsob domácí přípravy kávy

 

Výhody: jednoduchá příprava, kvalitní silná káva, jednoduchý úklid

Nevýhody: Záleží na Vaší obratnosti, zda při sypání kávy do sítka Moka kávovaru bude káva i po celé kuchyni, nebo ne. Pokud vaříte na indukci, je třeba zakoupit si Moka kávovar na indukci. Při přípravě moka musíte vždy naplnit celé sítko kávovaru, vždy tedy děláte stejné množství kávy.

 

Postup přípravy:

1) Spodní část konvičky naplňte vodou, těsně pod malý píst na straně

2) Sítko naplňte středně hrubě namletou kávou, nijak nestlačujte

3) Zašroubujte horní část konvičky a dejte vařit

4) Vroucí voda stoupá přes kávu a vytéká jako fontánka do horní nádobky. Když je téměř plná, kávu odstavte a můžete podávat

 

Moka konvička se po použití opláchne, ale nevymývá se saponátem.

 

 

 

Frenchpress - jednoduchý způsob přípravy kávy a skvělá chuť

 

 

Výhody : jednoduchá a rychlá příprava, kvalitní káva

Nevýhody : jemná kávová sedlina, nutnost rozlít všechnu kávu do šálků ihned po stlačení pístu

 

Postup přípravy:

1) Nasypte velmi hrubě nalmetou kávu do nádoby Frenchpressu

2) Zalijte vodou o teplotě 92 až 96°C

3) Na hladině se vytvoří krusta - káva vzkvétá

4) Po cca 3 minutách, ale maximálně 4 minutách pomalu stlačte filtrem kávu ke dnu a vzápětí přelijte do předehřátých šálků (je důležité nepřekročit dobu 4 minut, káva se jinak rychle zkazí)

 

Poznámka : Množství kávy záleží na Vaší chuti, obecně lze říci, že na 1 litr připadne 60g-80g kávy.

 

 

 

 

Chemex - praktická a snadná cesta k výtečné filtrované kávě

 

 

Výhody : jednoduchá příprava, kvalitní káva, žádná kávová sedlina, snadné čištění

Nevýhody : celý proces vyžaduje Vaši přítomnost, filtry na jedno použití, možnost přenesení chuti filtru do kávy

 

Postup přípravy:

1) Propláchněte filtr vroucí vodou

2) Do filtru dejte hrubě namletou kávu a zalijte trochou vody o 92-96°C

3) Káva jemně bublá - vzkvétá

4) Pomalu nalévejte horkou vodu na kávu, nejlépe krouživými pohyby, abyste zalili kávu rovnoměrně, po dobu přibližně 3 minut

5) Filtr vyhoďte a můžete nalévat kávu

 

Poznámka : Množství kávy záleží na Vaší chuti, obecně lze říci, že na 1 litr připadne 60g-80g kávy.

 

 

 

 

Filtr V02 - prostorově úsporný pomocník v přípravě filtrované kávy

 

 

Výhody : jednoduchá příprava, kvalitní káva, žádná kávová sedlina, snadné čištění

Nevýhody : celý proces vyžaduje Vaši přítomnost, filtry na jedno použití, možnost přenesení chuti filtru do kávy

 

Postup přípravy:

1) Propláchněte filtr vroucí vodou

2) Do filtru dejte hrubě namletou kávu a zalijte trochou vody o 92-96°C

3) Káva jemně bublá - vzkvétá

4) Pomalu nalévejte horkou vodu na kávu, nejlépe krouživými pohyby, abyste zalili

5) Filtr vyhoďte a můžete nalévat kávu

 

Poznámka : Množství kávy záleží na Vaší chuti, obecně lze říci, že na 1 litr připadne 60g-80g kávy.

 

 

 

 

Džezva - u ní to všechno začalo a svět na jihovýchod od nás je převážně přesvědčen, že dobré není třeba měnit, výsledkem je pravá turecká káva

 

 

Výhody : typická chuť, zajímavá příprava

Nevýhody: možnost jemného lógru, nebezpečí překypění kávy ven z džezvy

 

Postup přípravy:

1) Do džezvy dáváme vždy extra jemně mletou kávu, u tohoto způsobu přípravy je možné používat směsi výběrové Robusty a Arabiky,

2) Zalijeme vodou a zamícháme

3) Džezvu zahříváme až káva utvoří hustou pěnu, která začne poměrně záhy kypět

4) Rychle džezvu odstavíme, kávu necháme opadnout a poté vrátíme na vařič

5) Každý národ má jiný počet opakování celého procesu, nejčastější je nechat kávu 3krát vzkypět, ale například Israelci vás budou přesvědčovat o sedmi opakováních

6) Džezvu odstavte, nechte chvilku sednout lógr a slijte do předehřátých šálků (nedolévejte kávu do poslední kapky, naopak nechte zbytek s lógrem v džezvě)

 

 

 

 

 

Vacuum pot - trocha každodenní alchymie

 

 

Výhody : na pohled zajímavá příprava, kvalitní káva, žádná kávová sedlina

Nevýhody : složitější a časově náročnější příprava

 

Postup přípravy:

1) Spodní skleněnou baňku téměř naplňte vodou (když si vodu předehřejete ve varné konvici, proces urychlíte) a začněte zahřívat na kahanu

2) Navrch umístěte horní baňku s uchyceným filtrem (ten je vhodné propláchnout horkou vodou) a čekejte

3) Voda díky vznikajícímu tlaku začne stoupat do horní baňky. Když je téměř všechna voda nahoře a už žádná nestoupá, nasypte do ní nahrubo namletou kávu a jemně promíchejte

4) Louhujte přibližně 1 minutu a míchejte dřevěnou vařečkou, poté zhasněte kahan

5) Káva začne chladnout a stékat zpět do spodní baňky

6) Káva je hotová, můžete ji nalévat pomocí stojanu do předehřátých šálků

 

Poznámka : Množství kávy záleží na Vaší chuti, obecně lze říci, že na 1 litr připadne 60g-80g kávy.

 

Aeropress- pohodlná příprava kávy doma i na cestách

Výhody : jednoduchá příprava, kvalitní káva, žádná kávová sedlina, snadné čištění

Nevýhody : celý proces vyžaduje Vaši přítomnost, filtry na jedno použití, možnost přenesení chuti filtru do kávy

 

Postup přípravy:

  1. Vložte filtr do sítka a propláchněte jej vroucí vodou tak, aby vám mezi sítkem a filtrem nevznikly bublinky.
  2. Sítko nasaďte na spodní díl aeropressu. Takto nachystaný aeropress postavte sítkem dolů na nádobu, do které budete kávu extrahovat,
  3. Do filtru dejte jemně namletou kávu a zalijte trochou vody o 92-96°C
  4. Nyní probíhá preinfuze. Můžete sledovat bublání (vzkvétání) kávy.
  5. Po 30 sekundách pomalu nalévejte horkou vodu na kávu až po značku s číslem 4, nejlépe krouživými pohyby, abyste zalili kávu rovnoměrně.
  6. Nechte kávu louhovat 15 sekund, poté nasaďte na aeropress píst a kávu vytlačte. Celková doba extrakce by neměla přesáhnout 1 minutu a 15 sekund.

Poznámka : Množství kávy záleží na Vaší chuti, obecně lze říci, že na 200 ml připadne 17 – 20 g kávy.

 

Příprava espressa

 

Profesionální příprava espressa je tak trochu věda, která ovšem vyžaduje i notnou dávku umu a praxe. Aby se nápoj mohl nazývat espresso, musí jeho příprava splňovat mnohá kritéria, určovaná italským Národním institutem kávy.

 

V čem spočívá příprava espressa?

Horká voda je pomocí vysokého tlaku poměrně velkou rychlostí (v porovnání s jinými přípravami kávy) protlačována přes čerstvě namletou kávu.

 

Příprava espressa v číslech

  • cca 7g čerstvě mleté kávy upěchované v páce kávovaru
  • 25-35ml vody o cca 92°C
  • voda pod tlakem 9 barů procházející kávou 25-30 sekund

 

Jak poznat kvalitní výsledek?

  • Hustá krémová pěna s tóny hnědé až béžové, hladká, bez větších bublin. Po rozhrnutí lžičkou by se měla vracet.
  • Více o chuťových projevech kávy se můžete dočíst zde.

 

<< ZPĚT

 

 

 

 

 

 


Moka – classic Italian home brewing style

Advantages: a simple preparation, good strong coffee, simple cleaning

Disadvantages: Some skills are necessary to end up with the coffee inside the filter and not all over the kitchen. If you use an induction cooker, you need to purchase a specially designed Moka pot. When you are preparing Moka, you have to fill the entire Moka pot's strainer, which means you always make the same amount of coffee.

Preparation:

  1. Fill the base chamber with water just below the small valve.
  2. Fill the strainer with medium ground coffee, do not press.
  3. Screw the upper part of the pot and start boiling – keep the heat low.
  4. Boiling water rises over the coffee and flows like a fountain into the upper chamber. When it is almost full, remove the pot from the heat. Coffee is ready to be served./li>

Wash the Moka pot after use, but do not use any detergent.

French press – a simple way how to prepare a delicious cup of coffee

 

Advantages: a simple and fast preparation, high quality coffee

Disadvantages: fine coffee grounds might end up in your cup, it is necessary to pour coffee into cups immediately after the compression

Preparation:

  1. Put coarse ground coffee into the container.
  2. Pour hot water (92–96°C) over the coffee. A coffee crust forms on the top – the coffee blooms.
  3. After about 3 minutes (or 4 minutes at the maximum) insert the plunger with the filter and press down gently. Pour the coffee into preheated cups immediately (it is important not to exceed 4 minutes, otherwise you might overextract the coffee).

Note: The amount of used coffee depends on your preference. In general we use 60–80 g of coffee per 1 l of water.

Chemex - a practical and easy way to an excellent filtered coffee

Advantages: a simple preparation, high quality coffee, no coffee grounds in your cup, easy cleaning

Disadvantages: the whole process requires your attention, disposable paper filters, a chance of transferring the paper taste of the filter into the coffee

Preparation:

  1. Rinse the filter with hot water (in order to get rid of the paper taste).
  2. Pour ground coffee into the centre of the filter and pour over with a little water heated to 92–96 °C to saturate all of the coffee grounds. The coffee bubbles a little – it blooms.
  3. When the coffee stops bubbling, begin to pour hot water (92–96 °C). Start in the centre of the coffee bed, pour slowly in a circular motion.
  4. Total brew time should be between 3 and 4 minutes.
  5. Throw the filter away. Your coffee is ready!

Note: The amount of used coffee depends on your preference. In general we use 60–80 g of coffee per 1 l of water.

Filter V02 - a space-saving assistant for the preparation of filtered coffee

Advantages: a simple preparation, high quality coffee, no coffee grounds in your cup, easy cleaning

Disadvantages: the whole process requires your attention, disposable paper filters, a chance of transferring the paper taste of the filter into the coffee

Preparation:

  1. Rinse the filter with hot water (in order to get rid of the paper taste).
  2. Pour ground coffee into the centre of the filter and pour over with a little water heated to 92–96 °C to saturate all of the coffee grounds. The coffee bubbles a little – it blooms.
  3. When the coffee stops bubbling, begin to pour hot water (92–96 °C). Start in the centre of the coffee bed, pour slowly in a circular motion.
  4. Total brew time should be between 2 and 3 minutes.
  5. Throw the filter away. Your coffee is ready!

Note: The amount of used coffee depends on your preference. In general we use 60–80 g of coffee per 1 l of water.

 

Cezve - here it all began and as the southeast world is convinced – good does not need to be altered. Enjoy authentic Turkish coffee.

Advantages: a typical taste, an interesting preparation

Disadvantages: fine coffee grounds might end up in your cup, coffee might overflow

Preparation:

  1. Put very fine ground coffee into cezve. It is possible to use an arabica/robusta blend.
  2. Pour water over the coffee and stir.
  3. Heat cezve until a thick foam forms.
  4. As soon as the coffee begin to boil over, remove from the cooker.
  5. Let the coffee sink and return onto the stove.
  6. Repeat the process of boiling and sinking. The number of repetition varies in every nation. The most used one is 3 times, but for example Israelis boil and let the coffee sink 7 times.
  7. Let the coffee sink for the last time and pour it into preheated cups, leave the part of the coffee with coffee grounds in cezve.

 

Vacuum pot - an everyday alchemy

 

Advantages: interesting to watch, high quality coffee, no coffee grounds in your cup

Disadvantages: a complicated and time-consuming preparation

Preparation:

  1. Fill the lower chamber with water (if you preheat the water in a kettle, it will speed up the process) and begin to heat.
  2. Put a paper filter into the filter holder, rinse it with hot water and fix it into the upper container.
  3. Insert the stem of the upper container into the top of the lower chamber.
  4. The hot water is forced up to the stem, because the evaporated water expands. When most of the water is above (a little bit of water stays in the lower chamber), pour coarse ground coffee into the water and stir it gently with a wooden spoon.
  5. Brew for about 1 minute, continue stirring.
  6. Put the burner out.
  7. The coffee begins to cool and flows back into the lower chamber
  8. Remove the upper container. Your coffee is ready. Serve it into preheated cups.

Note: The amount of used coffee depends on your preference. In general we use 60–80 g of coffee per 1 l of water.

 

Aeropress - a comfortable way how to prepare delicious coffee at home or during travelling

Advantages: a simple preparation, high quality coffee, no coffee grounds in your cup, easy cleaning

Disadvantages: the whole process requires your attention, disposable paper filters, a chance of transferring paper taste of the filter into the coffee

Preparation:

  1. Place a filter into the strainer and rinse it with boiling water. Between the strainer and the filter should not be any air bubbles.
  2. Fix the strainer onto the container of AeroPress, place it on a cup or pot, into which you will extract the coffee.
  3. Put fine ground coffee into the container and pour a little hot water (92–96 °C) over it to saturate all of the coffee grounds.
  4. The coffee bubbles, blooms (pre-infusion).
  5. After 30 seconds slowly pour on hot water (92–96 °C) preferably in a circular motion.
  6. After 30 seconds, slowly pour hot water into AeroPress up to the mark with number 4, preferably by a circular motion to evenly water coffee.
  7. Let the coffee brew for 15 seconds, then attach the AeroPress coffee plunger and press. The total brew time should not exceed 1 minute and 15 seconds.

Note: The amount of used coffee depends on your preference. In general we use 17–20 g of coffee per 200 ml of water.

 

Espresso preparation

Espresso preparation is a bit of science, which requires a great deal of skill and practice. A beverage can be called espresso only if it fulfils a number of criterias given by the Italian National Institute of Coffee.

What is the essence of espresso
Hot water is forced at a high pressure through ground coffee in a relatively short time. The result is a strong small concentrated coffee.


An espresso in numbers

  • 7–10 g of freshly ground coffee tamped into a portafilter with basket
  • 25–35 ml of water heated on 92 °C
  • pressure: 9 bar
  • the extraction time: 25–30 seconds

How to recognize a good espresso?
Thick, smooth, creamy, brownish layer of foam (crema) without big bubbles. It should come back if distorted. More about the taste of coffee here.