O nás, Strana 8

Skladování kávy

Správné skladování kávy v domácnosti je jednoduchá a přitom velmi důležitá součást přípravy vždy perfektního šálku kávy. Je třeba dodržet jen několik pravidel. Důvod? Čerstvě upražená kávová zrnka obsahují mnoho látek, které se mohou zkazit, nejčastěji jsou to tuky. Mimo to vyprchávají i aromatické látky a mění své vlastnosti. Jak tedy na voňavou, čerstvou kávu?

Nakupujte zrnkovou kávu a melte ji vždy těsně před samotnou přípravou. Mletá káva ztrácí své vlastnosti již v rámci desítek minut. Kávu konzumujte nejdříve 3 dny po upražení.

V již otevřeném balení zůstane zrnková káva opravdu čerstvá 2 až 3 týdny. Pokud ji dobře skladujete, vydrží Vám až 3 měsíce.

Čeho se tedy vyvarovat?

1) vzduchu - vzduchotěsná nádoba je nejlepším přítelem kávy, nejlépe skleněná či porcelánová

2) vlhkosti - neotevírejte balení či nádobu s kávou poblíž konvice s vroucí vodou apod.; ani kávu, kterou brzy spotřebujete, nedávejte do lednice, neboť tam zvlhne a načichne

3) tepla - pozice dostatečně daleko od trouby, sporáku či topení je vhodným umístěním pro kávu

4) světla - ozdobné skleněné nádoby plné kávových zrnek jsou sice krásné, ale v tmavé skříňce či spíži jim bude lépe

Jak naložit s velkým balením kávy?

Nejdůležitejší je celé množství rozdělit na menší várky, které budete postupně otevírat. Vždy se snažte, aby pytlíky či nádoby byly co nejplnější, tedy obsahovaly co nejméně vzduchu.

Dos Mundos prodává kávu ve speciálních baleních s jednostranně propustným ventilem. To znamená, že plyny uvolňující se z kávy v prvních třech dnech po upražení mohou unikat, ale žádný vzduch ani vlhkost se nedostanou dovnitř. Balení samozřejmě nepropustí ani sluneční paprsky. Pokud balení po každém použití pečlivě uzavřete, můžete kávu spotřebovat do 3 měsíců od data pražení.