Jak pražíme kávu
Pražení kávy je nádherný proces... přijďte se k nám podívat jak pražíme!
Pražíme přibližně třikrát do týdne.
Chcete vědět více? Tak čtěte:
Příprava
Vše začíná u zelené kávy. Pražič má před sebou velký úkol - najít takový profil pražení, který dá vyniknout všem přirozeným chutím konkrétní várky. Začne pražením malých dávek kávy na malé pražičce, zpravidla připraví tři různé typy ̶ jemně pražený (light city roast), středně pražený (city plus roast) a více pražený (full city roast). Následuje ochutnávání, tzv. cupping. Cuppingu se většinou účastní všichni zaměstnanci pražírny a poté diskutují své chuťové a čichové preference. Jakmile se shodnou na nejlepším vzorku, pražič upraví další parametry pražičky tak, aby využil všechen potenciál kávy. Parametry jsou: teplota a průběh teploty během pražení, přísun vzduchu, rychlost pohybu bubnu pražičky a doba pražení.
Pražení
Pražička je rozehřátá na vysokou teplotu a přichází chvíle do trychtýře nasypat zelenou kávu. Odteď už vše musí běžet jako na drátkách a pražič se rozhoduje velmi rychle, zda je potřeba něco v postupu měnit. Zrnka spadnou do otáčejícího se bubnu pražičky a tím se teplota výrazně sníží. Při postupném zahřívání se odpařuje voda a zrnka tmavnou. Po zhruba 9-ti minutách přichází tzv. první prasknutí, neboli first crack. Zrnka spolu s prasknutím zvětší svůj objem a začínají se dít výrazné chemické změny - škroby se rozkládají na cukry a ty postupně karamelizují, rozpadají se kyseliny a začínají se uvolňovat oleje. Pražení lze zastavit již nedlouho po prvním prasknutí, káva bude lehká a udrží si své ovocné tóny (takto pražíme naše kávy, díky tomu na nich vynikne krásně jejich jemnost a ovocnost). Pokud se káva nechá v pražičce déle, tak po dalších 3 až 4 minutách zrnka znovu praskají - second crack - a tím by mělo pražení definitivně skončit. Pro ukončení chemických procesů je potřeba rychlé ochlazení zrn. To probíhá na typických otevřených sítech s otáčejícími se hrabičkami. Po upražení se z kávy ještě zhruba dva dny uvolňují různé plyny a káva se chuťově stabilizuje.
Rozdíly v pražení
Pro každou kávu je potřeba jiný profil pražení a každá se hodí na jiný způsob přípravy. Pokud nám při nákupu kávy řeknete, jak si ji hodláte připravovat, poradíme Vám správnou hrubost mletí i druh kávy a způsob pražení optimálně pro Vás. Pro přípravu vyváženého espressa plné chuti se často používají směsi různých káv.
Stupně pražení
Klasifikací stupňů pražení je asi tolik, kolik je pražičů. Níže uvádíme stupnici, kterou používá organizace Specialty Coffee Asociation, jejíž jsme členem.
1. Light Cinnamon
2. Cinnamon
3. New England - začíná first crack
4. American, Light City - končí first crack
5. City Plus, Medium
6. Full City
7. Light French, Viennese
8. French - káva se začíná spalovat
9. Itali
10. Spanish
Stupnice jde od lehkých, světlých a kyselých káv po tmavé, olejnaté a hořké.