O pražírně
Odkud pochází název Dos Mundos a proč se tak jmenujeme?
Dos Mundos znamená ve španělštině „Dva světy“. Dva světy proto, že se u nás v pražírně setkává svět zelené kávy se světem kávy pražené, a španělský název jsme zvolili kvůli tomu, že ve velké části zemí, kde se káva pěstuje, se hovoří španělsky.
Kdo jsme a co děláme?
Začalo to tím, že Lukáš, náš hlavní pražič, jel do Číny. Tam se mu dostalo neobyčejné inspirace kupodivu v něčem, čemu bychom mohli říkat čínská kopie Starbucks. Nebylo to ale o spoustě šlehačky, nýbrž o filtrované kávě na různé způsoby.
Od té doby uplynulo již mnoho let, během nichž se stalo pár významných událostí. Jednou z nejvýznamnějších bylo, že potkal Adélu. Oba měli zápal pro gastronomii a z tohoto nadšení se postupně vyvinula pražírna kávy a dvě kavárny v centru Prahy.
Dos Mundos by nefungoval bez týmu skvělých lidí, kteří nám pomáhají měnit obyčejné zážitky v neobyčejné. Neustále se snažíme zlepšovat, jezdíme se inspirovat do světa, testujeme inovace v oblasti přípravy kávy, sledujeme významné osobnosti kávového světa, soutěžíme na českých i zahraničních pódiích, připravujeme nové kávy a produkty pro zákazníky.
A opravdu nás to baví!
Naší filozofií je skvělá výběrová káva. Proto školíme baristy nejen v našich kavárnách, ale i u všech našich odběratelů.
Nejsme veliká pražírna a naše kapacita má své limity, ale rádi spolupracujeme s lidmi, kteří mají zápal, chuť a energii posunout výběrovou kávu ještě o krok dál.
Naše vlajková loď, Pražírna Dos Mundos na Korunní 31, Praha 2 letos oslaví 9 let svého vzniku. Mladší, designovou kavárnu Dos Mundos Café na M. Horákové 38, Praha 7, jsme založili v roce 2016.
Další kavárny, které odebírají naší kávu najdete ZDE.
Adéla a Lukáš Zugarovi (foto: Michaela Mucha)
Odkud odebíráme kávu?
Pravidelně ochutnáváme vzorky káv z nejlepších regionů celého světa. V naší nabídce pak naleznete kávy od guatemalských sopek ve střední Americe, přes hory Etiopie až po ostrovy Indonésie.
Zaměřujeme se na kávy od konkrétních farmářů a vybíráme jejich nejlepší sklizně. Jsme hrdí na naše hlubší spolupráce a vztahy, které jsme si za ta léta vybudovali. Například s Arnaudem Caussem spolupracujeme už od založení pražírny a kávu od něj bereme pravidelně každý rok. Naše zážitky z farem v Ekvádoru si můžete přečíst ZDE.
Pečlivě si vybíráme své dodavatele kávy, kteří znají kávové prostředí a osobně létají za farmáři a dohlíží nejen na kvalitu kávy a jejího zpracování, ale i na spravedlivé odměňování farmářů a na kvalitu jejich životních podmínek, jelikož se častokrát jedná o rozvojové země.
Nakoupené kávy putují do přístavů, odkud si je necháváme dopravit rovnou do Prahy. Čerstvě dovezená zelená zrnka pak přebírá do své péče náš hlavní pražič Lukáš. Je to on, kdo odhalí všechny taje a možnosti každé sklizně a zvolí ideální profil pražení. Z jeho rukou poté vychází konečný produkt, kterým jsou světle pražená kávová zrna.

Hlavní pražič Dos Mundos Lukáš Zugar (foto: Michaela Mucha)