Doprava ZDARMA u objednávek nad 2000 Kč!

Domácí příprava kávy

 Moka - klasický italský způsob domácí přípravy kávy

Výhody: jednoduchá příprava, kvalitní silná káva, jednoduchý úklid

Nevýhody: Záleží na Vaší obratnosti, zda při sypání kávy do sítka Moka kávovaru bude káva i po celé kuchyni, nebo ne. Pokud vaříte na indukci, je třeba zakoupit si Moka kávovar na indukci. Při přípravě moka musíte vždy naplnit celé sítko kávovaru, vždy tedy děláte stejné množství kávy.

 

Postup přípravy:

1) Spodní část konvičky naplňte vodou, těsně pod malý píst na straně

2) Sítko naplňte středně hrubě namletou kávou, nijak nestlačujte

3) Zašroubujte horní část konvičky a dejte vařit

4) Vroucí voda stoupá přes kávu a vytéká jako fontánka do horní nádobky. Když je téměř plná, kávu odstavte a můžete podávat

 

Moka konvička se po použití opláchne, ale nevymývá se saponátem. 

Ještě ji doma nemáte? Seženete ji na našem e-shopu!

 

Frenchpress - jednoduchý způsob přípravy kávy a skvělá chuť

 

Výhody: jednoduchá a rychlá příprava, kvalitní káva

Nevýhody: jemná kávová sedlina, nutnost rozlít všechnu kávu do šálků ihned po stlačení pístu

 

Postup přípravy:

1) Nasypte velmi hrubě nalmetou kávu do nádoby Frenchpressu

2) Zalijte vodou o teplotě 92 až 96°C

3) Na hladině se vytvoří krusta - káva vzkvétá

4) Po cca 3 minutách, ale maximálně 4 minutách pomalu stlačte filtrem kávu ke dnu a vzápětí přelijte do předehřátých šálků (je důležité nepřekročit dobu 4 minut, káva se jinak rychle zkazí)

 

Poznámka: Množství kávy záleží na Vaší chuti, obecně lze říci, že na 1 litr připadne 60g-80g kávy.

French Press lze zakoupit zde.

 

Chemex - praktická a snadná cesta k výtečné filtrované kávě

Výhody: jednoduchá příprava, kvalitní káva, žádná kávová sedlina, snadné čištění

Nevýhody: celý proces vyžaduje Vaši přítomnost, filtry na jedno použití, možnost přenesení chuti filtru do kávy

 

Postup přípravy:

1) Propláchněte filtr vroucí vodou

2) Do filtru dejte hruběji namletou kávu a zalijte trochou vody o 92 až 96°C

3) Káva jemně bublá - vzkvétá

4) Pomalu nalévejte horkou vodu na kávu, nejlépe krouživými pohyby, abyste zalili kávu rovnoměrně, po dobu přibližně 3 minut

5) Filtr vyhoďte a můžete nalévat kávu

 

Poznámka: Množství kávy záleží na Vaší chuti, obecně lze říci, že na 1 litr připadne 60g-80g kávy.

Chemex i s filtry naleznete na našem e-shopu.

 

Filtr V60 - prostorově úsporný pomocník v přípravě filtrované kávy

Výhody: jednoduchá příprava, kvalitní káva, žádná kávová sedlina, snadné čištění

Nevýhody: celý proces vyžaduje Vaši přítomnost, filtry na jedno použití, možnost přenesení chuti filtru do kávy

 

Postup přípravy:

1) Propláchněte filtr vroucí vodou

2) Do filtru dejte středně hrubě namletou kávu a zalijte trochou vody o 92 až 96°C

3) Káva jemně bublá - vzkvétá

4) Pomalu nalévejte horkou vodu na kávu, nejlépe krouživými pohyby, abyste zalili kávu rovnoměrně po dobu maximálně 3 minut

5) Filtr vyhoďte a můžete nalévat kávu

 

Poznámka: Množství kávy záleží na Vaší chuti, obecně lze říci, že na 1 litr připadne 60g-80g kávy.

V60 dripy i s filtry jsou dostupné na našem e-shopu

 

Džezva - u ní to všechno začalo a svět na jihovýchod od nás je převážně přesvědčen, že dobré není třeba měnit, výsledkem je pravá turecká káva

Výhody: typická chuť, zajímavá příprava

Nevýhody: možnost jemného lógru, nebezpečí překypění kávy ven z džezvy

 

Postup přípravy:

1) Do džezvy dáváme vždy extra jemně mletou kávu, u tohoto způsobu přípravy je zvláště v zemích původu obvyklé používat směsi arabicy a robusty.,

2) Zalijeme vodou a zamícháme

3) Džezvu zahříváme až káva utvoří hustou pěnu, která začne poměrně záhy kypět

4) Rychle džezvu odstavíme, kávu necháme opadnout a poté vrátíme na vařič

5) Každý národ má jiný počet opakování celého procesu, nejčastější je nechat kávu 3krát vzkypět, ale například Israelci vás budou přesvědčovat o sedmi opakováních

6) Džezvu odstavte, nechte chvilku sednout lógr a slijte do předehřátých šálků (nedolévejte kávu do poslední kapky, naopak nechte zbytek s lógrem v džezvě)

 

Vacuum pot - trocha každodenní alchymie

 

 

Výhody: na pohled zajímavá příprava, kvalitní káva, žádná kávová sedlina

Nevýhody: složitější a časově náročnější příprava

 

Postup přípravy:

1) Spodní skleněnou baňku téměř naplňte vodou (když si vodu předehřejete ve varné konvici, proces urychlíte) a začněte zahřívat na kahanu

2) Navrch umístěte horní baňku s uchyceným filtrem (ten je vhodné propláchnout horkou vodou) a čekejte

3) Voda díky vznikajícímu tlaku začne stoupat do horní baňky. Když je téměř všechna voda nahoře a už žádná nestoupá, nasypte do ní nahrubo namletou kávu a jemně promíchejte

4) Louhujte přibližně 1 minutu a míchejte dřevěnou vařečkou, poté zhasněte kahan

5) Káva začne chladnout a stékat zpět do spodní baňky

6) Káva je hotová, můžete ji nalévat pomocí stojanu do předehřátých šálků

 

Poznámka: Množství kávy záleží na Vaší chuti, obecně lze říci, že na 1 litr připadne 60g-80g kávy.

 

Aeropress- pohodlná příprava kávy doma i na cestách

Výhody: jednoduchá příprava, kvalitní káva, žádná kávová sedlina, snadné čištění

Nevýhody: celý proces vyžaduje Vaši přítomnost, filtry na jedno použití, možnost přenesení chuti filtru do kávy

 

Postup přípravy:

1) Vložte filtr do sítka a propláchněte jej vroucí vodou tak, aby vám mezi sítkem a filtrem nevznikly bublinky.

2) Sítko nasaďte na spodní díl aeropressu. Takto nachystaný aeropress postavte sítkem dolů na nádobu, do které budete kávu extrahovat,

3) Do filtru dejte jemně namletou kávu a zalijte trochou vody o 92 až 96°C

4) Nyní probíhá preinfuze. Můžete sledovat bublání (vzkvétání) kávy.

5) Po 30 sekundách pomalu nalévejte horkou vodu na kávu až po značku s číslem 4, nejlépe krouživými pohyby, abyste zalili kávu rovnoměrně.

6) Nechte kávu louhovat 15 sekund, poté nasaďte na aeropress píst a kávu vytlačte. Celková doba extrakce by neměla přesáhnout 1 minutu a 15 sekund.

Poznámka: Množství kávy záleží na Vaší chuti, obecně lze říci, že na 200 ml připadne 17 – 20 g kávy.

Aeropress lze zakoupit na našem e-shopu

 

Příprava espressa doma

Profesionální příprava espressa je tak trochu věda, která vyžaduje i notnou dávku umu a praxe. Proto je o dost jednodušší dát si dobré espresso ve vašem oblíbeném podniku. Jak si obecně připravit espresso doma?

V čem spočívá příprava espressa?

Horká voda je pomocí vysokého tlaku poměrně velkou rychlostí (v porovnání s jinými přípravami kávy) protlačována přes čerstvě namletou kávu.

Příprava espressa v číslech

  • cca 7g-10g čerstvě mleté kávy upěchované v jednopáce kávovaru (14-22g ve dvoupáce)
  • 20- 30g finálního espressa (40-60g double espressa)
  • Voda o cca 92 - 97°C
  • Voda pod tlakem 9 barů (ani toto ale není podmínkou) procházející kávou za cca 25-30 sekund

Jak poznat kvalitní výsledek?

  • Kávy by měla být plná, intenzivní a neměla by být agresivní (příliš kousavá, svíravá, kyselá či hořká). Záleží samozřejmě také na vlastnostech vámi používané kávy, jejím pražení, původu a čerstvosti.
  • Káva na espresso by měla být minimálně týden stará (od data pražení)
  • Více o chuťových projevech kávy se můžete dočíst zde.

Příslušenství ke správné přípravě espressa je dostupné na našem e-shopu.