Doprava ZDARMA u objednávek nad 2000 Kč!

Chuťové projevy kávy

Zkušený ochutnávač kávy je schopen rozlišit desítky či stovky různých chutí a vůní a rozhodnout se, zda je vnímá jako pozitivní či negativní, zajímavé či rušící. I pro kávové začátečníky či nadšence však může být zajímavým zážitkem tzv. cupping, tedy ochutnávka kávy, při které se tyto vůně a chutě zkoumají. V naší pražírně cuppingy pravidelně pořádáme, můžete si u nás tedy vyzkoušet, jak mlsný máte jazýček, jaká káva Vám chutná, něčemu novému se naučit a pobavit se.

Rezervovat můžete ZDE.

 

Jak tedy probíhá cupping?

Než nakoupíme větší množství kávy, necháme si poslat vzorky od různých farmářů a ty ochutnáváme. Stojí káva za nákup? Je něčím zajímavá? Má vyváženou chuť? Nejsou v ní obsaženy nepříjemné chutě či vůně?

Jako první hodnotíme vůni čerstvě namleté kávy, vše si zapisujeme do speciálních formulářů, abychom své dojmy mohli později porovnat mezi sebou a vybrat nejlepší vzorek. Poté kávu zalijeme horkou vodou a znovu hodnotíme vůni - co se změnilo?, které vůně vynikly a zanikly?

Když káva schladne tak, aby se dala ochutnávat, sebereme cuppingovou lžičkou kávovou krustu a začneme ochutnávat (srkáním ze lžičky docílíme rovnoměrného zážitku pro všechny chuťové buňky v ústech). Jaké jsou v kávě chutě? Jaké má tělo - např. výrazné, hutné, slabé...? Jaká zůstává v ústech dochuť? Pro představu, co všechno lze v kávě rozlišit, slouží obrázek níže.

 

 

Cupping probíhá u každé várky kávy opravdu mnohokrát. Na plantáži, při nákupu, při výběru vhodného profilu pražení, se zákazníky. Díky němu si můžeme být jisti kvalitou našich káv.

Existují i soutěže o tu vůbec nejlepší kávu na světě - Cup of Excellence. Takové ocenění je nejvyšší dosažitelné ve světě kávy a cena ověnčené kávy letí po právu rychle nahoru. Pro farmáře je Cup of Excellence opravdovou poctou a ukazatelem jejich umění.