Druhá strana mince ekvádorského klimatu by vás pravděpodobně velice zaskočila. Finca Las Terrazas del Pisque je diametrálně odlišným projektem situovaným do poměrně sušší části Ekvádoru a jiných nadmořských výšek, které však neubírají na kvalitě produkce výběrové kávy.

Relativně nový projekt farmáře Arnaude Causseho se nachází přibližně 60 km od Quita, směrem severně k hranicím z Kolumbie, kousek od městečka Guayllabamba. Ano, zkuste si to vyslovit třikrát za sebou, třeba se vám nezamotá jazyk jako mně pokaždé, když jsem se místním snažila vysvětlit, kam vlastně jedu nebo stopuji.

Farma je situovaná do 2300 m.n.m, oproti Las Tolas Estate tu najdete mnohem teplejší klima. Zcela normálním úkazem je se dostat během dne na 35 stupňů, avšak díky poloze i tady dochází v pozdních hodinách ke značnému ochlazení.

Tak zdar kávovým výletům, kávovým třešním a snad i velkou poklonu těm, díky nímž si užíváme každý den šálek výběrovky, protože bez úsilí všech těch by byl svět kávy smutným místem. A věřte tomu nebo ne, i kávy z Ekvádoru umí být pěkně kyselé, sladké a vybalancované. Neboť před odjezdem jsem i já byla povrchním „keňským zloduchem“, a teď už vím, že i rovníková zem Ekvádor má pro mé chuťové buňky, co nabídnout.

Anička