La Mitad del Mundo, v překladu Ve středu světa je prostor poblíž rovníku, který je zajímavou atrakcí pro turisty, ale i charakteristikou celého Ekvádoru. Země, co čítá kolem 16 milionů obyvatel, se nachází ve středu planety a zemědělskou produkcí se vyznačuje především vývozem banánů a kakaa, ale i kávou. Dokonce i výběrovou kávou, která se rok od roku svojí kvalitou přibližuje kvalitě předních vývozců světa.  A já mám tu čest být u sklizně jedné z farem - haciendy Las Tolas Estate - jež odvádí tu nejtěžší z prací z celého procesu vzniku výběrové kávy.

 Hacienda Las Tolas Easteta v rannich hodinach nebyva az tak slunecna

Přibližně před rokem jsem stála před dalším z rozhodování, jak už to tak v životě bývá, a moje kroky mě zavedly do Dos Mundos, výběrové pražírny kávy, jež mi o pár měsíců později poskytla zázemí k prezentaci sebe a jedné z našich káv na Baristovi roku. Spolu s Keňou Thiriku jsme skončily na úžasném dvanáctém místě. A vzhledem k tomu, že tím to soutěžení neskončilo, zvažovala jsem možnosti, jak své zkušenosti a vědomosti o kávě posunout dál. Od mých šéfů přišel skvělý nápad vydat se na farmu, vidět sklizeň kávy, její zpracování a celou cestu zelené kávy od jejích počátků až k nám do pražírny. A já jsem vesele souhlasila, protože podle mě jestli chcete dělat ve svém životě něco opravdu dobře, potřebujete vždycky znát věci od jejich základu, chápat, jaké všechny aspekty ovlivňují produkt, s kterým potom pracujete.

Kávu z Las Tolas Estate odebíráme již třetím rokem a jsme s ní víc než spokojeni, proto padl návrh jet do Ekvádoru na Farmu Las Tolas Estate, kterou vlastní zkušený farmář Arnaude Causse společně s dalšími několika vlastníky. Proč přitom nezajistit hladký průběh koupě letošní sklizně a rovnou si nevybrat kávu pro další klání Baristy Roku?

Myslíte, že je šílené jet na farmu a doufat, že budete všechno zvládat snadno? Ano, je to šílené. Ale i když možná nejste fyzicky nejzdatnější, nemáte skvělou znalost španělštiny, portugalštiny nebo jste si jako já ještě nikdy nesáhli na kávové třešně, stojí to za to. Je to náročné, určitě si budete chvílemi připadat na konci sil, ale ve finále je to skvělá zkušenost, co bude například mě provázet pravděpodobně po zbytek života.

Kavovniky zacinaji rozkvetat tesne pred koncem sklizne

Hacienda Las Tolas Estate se nachází probližně 60 km od hlavního města Quita přímo uprostřed džungle, což vám už samo o sobě může napovědět, že to není nejideálnější prostředí pro pěstování kávy.  A stejně, funguje už celých 16 let. Quito a Las Tolas jsou diametrálně odlišné. Quito leží ve větší nadmořské výšce a je sušší, v Las Tolas jste uprostřed Amazonie.

Rozloha haciendy čítá kolem 73 hektarů půdy, přičemž pro pěstování kávy využívají pouhých 30 hektarů. Toto číslo by se však do roku 2018 mělo navýšit o dalšich 20 hektarů. Sklizeň začíná koncem května a trvá přibližně čtyři a půl měsíce. Právě nyní zde probíhají poslední dny sklizně a kávovníky začínají rozkvétat do bohatých bílých květů s jasmínovým aroma, což symbolizuje hojnost nadcházejíci sklizně. Na plantáži můžete najít celkem sedm odlišných odrůd. Některé je složitější pěstovat a jiné se naopak, podle slov jednoho z majitelů, narodily pro tyto podmínky.

Slunečního svitu, přestože se již nacházíme v letním období této polokoule, si tady na Las Tolas užijete přibližně 4-5 hodin denně. Což není mnoho. Noci bývají většinou deštivé, chladné a vzhledem k vlhkosti si rozhodně nemůžete připadat jinak, než jako uprostřed deštného pralesa. Což byl také jeden z hlavních důvodů volby zpracování všech káv Las Tolas Estate promytou metodou. Ale rozhodně to neubírá na jejich chuťovém profilu.

 

V nejúrodnějším období sklizně pracuje na farme přibližně 25 lidí, v současné chvíli se mnou zajišťuje sběr 10 lidí. Není to jednoduché, neboť kávovníky rostou v poměrně strmých svazích a vzhledem k tomu, že je sklizeň už u samého závěru, denně nachodíme až dvacet kilometrů a nasbíráme mezi 6-10 kilogramy. Což není mnoho. Sběr začíná většinou před osmou hodinou, právě kvůli vlhkosti a končí kolem druhé či třetí odpoledne. Poté se káva zpracuje a nechá přes noc odpočinout. Druhý den se přemísťuje na ,,sušící postele'' a nechává se na nich minimálně dalších 15 dní. Její další cesty vedou do skladu na farmě Las Terraz del Pisque, kde dochází i k třídění a dalším procesům.

Nemusíte se bát, detaily z Las Terraz del Pisque přinesu již příští týden a na přednášce se můžete těšit na ochutnávky a mnoho dalších podrobností. Těším se na vás konci října!