World of Coffee Budapešť

Druhý týden v červnu je každoročně zasvěcen svátku kávy. Letošní veletrh World of Coffee se konal v Budapešti a jako vždy byl ve znamení skvělé kávy, technologických novinek a světových mistrovství.

Naší pražírny se letos týkal veletrh více než obvykle. Rozhodli jsme se připravovat kávu v sekci Roasters Village. Tam jsme po celé tři dny nabízeli na filtrech tři naše kávy- Rwandu Huye, zcela novou Keňu Kamwangi a novou Kolumbii El Consuelo a také poslední zbytky Ekvádoru Finca Maputo, se kterým jsme se na místě již rozloučili. 

 

Druhý důvod proč se nás WOC týkal bylo vítězství Elišky Jandové na Českém Mistrovství v Cup Tastingu (degustaci kávy), kterým si vybojovala postup na světové Mistrovství, které se v Budapešti konalo.

  

  

Eliška v ostře nabité konkurenci zvládla 5/8 káv za 5:08, což jí nakonec vyneslo 33. místo na světě. Celkové výsledky jsou zde:http://www.worldcuptasters.org/past-rankings/

Budapešť byla skvělá a velmi intenzivní a to nejen veletrhem a jeho společenskými akcemi, ale také obrovským množstvím nových informací, lidí a zážitků. Těšíme se zase za rok, tentokrát v Amsterdamu.

Cupping kde můžete ochutnat kávy z WOC je již v pondělí 26.6. rezervujte ZDE

Napsal/a: Adéla Zugarová — 22 June, 2017




Cup Tasters Championship 2017 a naše velká radost

27. května 2017 se konal v Olomouci v rámci Olomouckého dne kávy národní šampionát v degustaci kávy- Czech Cup Tasters Championship 2017.

Naše radost je obrovská, protože naše dvě zástupkyně obsadili fantastické první a druhé místo!

Vpravo Eliška Jandová (Vítězka - Mistryně ČR a postupující na světový šampionát 2017), vlevo Bára Halušková (Vicemistryně)

Cuptasting probíhá ve třech kolech:

V prvním kole všichni účastníci dostanou před sebe osm trojic kávy. V každé trojici jsou dvě kávy stejné a jedna jiná. Účastníci pak mají 8 minut na to rozpoznat podle chuti která káva je jiná. Do semifinále postupuje 8 nejlepších a v případě shody rozhoduje o postupu rychlost.

 

V semifinále postupují 4 nejlepší podle stejného klíče do finále. 

Finále je pak o nervy a o taktiku - vyplatí se spěchat a třeba něco netrefit nebo naopak jít na jistotu a nemít dobrý čas?

Holky zvítězily s výsledky Eliška 5-6-7 a Bára 6-6-6 .

Moc gratulujeme a držíme Elišce palce na Mistrovství světa, které se koná v Budapešti v rámci veletrhu World of Coffee 2017 od 13.června. Samozřejmě vás budeme informovat o tom o se v Budapešti bude dít nejen díky Elišce, ale také proto, že na veletrhu budeme prezentovat naší pražírnu v části Village.

 

Napsal/a: Adéla Zugarová — 29 May, 2017




Café Letná prodlužuje otevírací dobu o víkendech

Nově si tak můžete užít kavárnu o víkendech o hodinu déle a to od 10-20h.

Napsal/a: Adéla Zugarová — 09 May, 2017




Café Letná sbírá ocenění v soutěži Interiér roku



Na konci března 2017 jsme se umístili v soutěži Interiér roku na děleném 2.-3. místě v kategorii Veřejný prostor!

http://www.interierroku.cz/cs/finalista-kategorie-verejny-interier-i-3/

Autoři projektu: Architektonický ateliér +arch (Jan Pala, Marek Raab, Adéla Palová, Cyril Gaja)

Napsal/a: Adéla Machová — 03 April, 2017




La Mitad del Mundo – druhá strana mince ekvádorského klimatu – Las Terrazas de Pisque

 

Druhá strana mince ekvádorského klimatu by vás pravděpodobně velice zaskočila. Finca Las Terrazas del Pisque je diametrálně odlišným projektem situovaným do poměrně sušší části Ekvádoru a jiných nadmořských výšek, které však neubírají na kvalitě produkce výběrové kávy.

Relativně nový projekt farmáře Arnaude Causseho se nachází přibližně 60 km od Quita, směrem severně k hranicím z Kolumbie, kousek od městečka Guayllabamba. Ano, zkuste si to vyslovit třikrát za sebou, třeba se vám nezamotá jazyk jako mně pokaždé, když jsem se místním snažila vysvětlit, kam vlastně jedu nebo stopuji.

Farma je situovaná do 2300 m.n.m, oproti Las Tolas Estate tu najdete mnohem teplejší klima. Zcela normálním úkazem je se dostat během dne na 35 stupňů, avšak díky poloze i tady dochází v pozdních hodinách ke značnému ochlazení.

Tak zdar kávovým výletům, kávovým třešním a snad i velkou poklonu těm, díky nímž si užíváme každý den šálek výběrovky, protože bez úsilí všech těch by byl svět kávy smutným místem. A věřte tomu nebo ne, i kávy z Ekvádoru umí být pěkně kyselé, sladké a vybalancované. Neboť před odjezdem jsem i já byla povrchním „keňským zloduchem“, a teď už vím, že i rovníková zem Ekvádor má pro mé chuťové buňky, co nabídnout.

Anička

Napsal/a: Dos Mundos — 15 November, 2016




La Mitad del Mundo aneb moje kávové putování ve středu světa - Las Tolas Estate

La Mitad del Mundo, v překladu Ve středu světa je prostor poblíž rovníku, který je zajímavou atrakcí pro turisty, ale i charakteristikou celého Ekvádoru. Země, co čítá kolem 16 milionů obyvatel, se nachází ve středu planety a zemědělskou produkcí se vyznačuje především vývozem banánů a kakaa, ale i kávou. Dokonce i výběrovou kávou, která se rok od roku svojí kvalitou přibližuje kvalitě předních vývozců světa.  A já mám tu čest být u sklizně jedné z farem - haciendy Las Tolas Estate -, jež odvádí tu nejtěžší z prací z celého procesu vzniku výběrové kávy.

Napsal/a: Anička Marková — 26 September, 2016




Sběr kávy v Las Tolas

V Ekvádoru vrcholí sběr letošní sezóny kávy a naše baristka Anička je u toho!

Rozhodla se odcestovat na měsíc k sopce Pinchincha v Ekvádoru na farmu Arnauda Causse. Od něho bereme kávu od založení naší pražírny a jsme s ní my i naši zákazníci velmi spokojení. Anička se rozhodla, že by s touto kávou ráda soutěžila na letošním Baristovi roku a tak si loty přímo na farmě vybírá a také sbírá. Čekají ji nyní 2 týdny sběru třešní na farmě Las Tolas a poté se bude věnovat zpracování kávy na farmě Las Terazzas.

Na podzim vám Anička připraví promítání fotek s povídáním a to jak v pražírně, tak v Dos Mundos Café na Letné.

Anička v Ekvádoru, Las Tolas

 

 

 

Napsal/a: Adéla Machová — 15 September, 2016




Opět o Letné

Takto by měla už za 2 měsíce vypadat naše nová kavárna Dos Mundos Café na Letné! Jak se vám líbí? My  už se nemůžeme dočkat!

Dos Mundos Café Letná, Milady Horákové 38

Napsal/a: Adéla Machová — 27 August, 2016




Pšt... něco chystáme!

Po dvou a půl letech jsme se rozhodli, že jsme připravení na náš další kávový krok. Bude to kavárna a bude se jmenovat Dos Mundos. Strašně se na ní těšíme a nemůžeme se dočkat! Akorát teď začínáme rekonstrukci a věříme, že z ní budete stejně nadšení jako my. Budeme vás informovat, nejen tady, ale třeba i na facebooku

Tady jsou fotky z aktuálního stavu:

 

Napsal/a: Adéla Machová — 25 July, 2016




První brazilská káva v naší nabídce a hned limitovaná edice

Jedinečná limitovaná edice naší první brazilské kávy, která je výtvorem a úsilím cupptasterů z neobvyklého projektu Masterpieces, kteří se pomocí mnoha kávových odrůd, a několika druhů zpracování snaží o získání největšího potenciálu kávy. Odměnou jsou pro ně kávy oceňovány vysokou bodovou kvalitou.

ČÍST VÍCE>

Napsal/a: Anička Marková — 09 May, 2016