Jedeme do Berlína!

Díky skvělému výkonu našeho baristy Františka, který si krásným časem a ještě krásnějšími obrázky do cappuccina vysloužil titul mistra České Republiky v latte artu 2019, budeme mít letos zástupce mezi soutěžícími i na světovém šampionátu v Berlíně. Ten se bude konat 6. až 8. červa a Fanda předvede své vystoupení hned první den.

Tak nezapomeňte fandit!

Napsal/a: Jolana Śrámková — 21 May, 2019




Týden oslav výročí 5 let 18. 3. - 22. 3. 2019

Oslavný týden je za námi a my všem děkujeme za přání a účast. Byl to týden nabitý pestrým programem a my jsme se rozhodně nenudili.

 

Celý týden jste mohli na espressu ochutnat naši speciální narozeninovou směs dvou káv, které pro nás hrály v tomto roce velkou roli - Ekvádor Las Tolas a Rwanda Gitwe.

V úterý se konal cupping defektních zrn, kde jsme připravili ochutnávku například nedopražené či přepražené kávy a různých kávových defektů.

Ve středu se konala soutěž Cup Tasting, ve které nakonec zvítězila naše bývalá baristka Bára Halušková.

Po celé odpoledne jsme navíc čepovali pivo od Beer Knír.

Celý týden jsme zakončili skvělou party, na které nechyběl ani skvělý dort od naší cukrářky Janči, fotokoutek od fotonaut.cz a míchané drinky od Honzíka Škeříka, kterému moc děkujeme.

Moc jsme si to užili a doufáme, že vy také.

Děkujeme za Vaši přízeň a budeme se těšit zase někdy "na kafíčku".

Za tým Dos Mundos,
Jolana Šrámková

Napsal/a: Jolana Śrámková — 27 March, 2019




Dos Mundos slaví 5 let!

Přesně před pěti lety dne 17. 3. 2014 jsme poprvé otevřeli dveře naší pražírny.

Během těchto pěti let jsme se dokázali vyhoupnout mezi nejlepší české pražírny výběrové kávy, otevřít si kavárnu na Letné, a hlavně jsme prohloubili spolupráci se skvělými farmáři, od kterých pro Vás pražíme ty nejlepší kávy.

Na celý tým Dos Mundos jsme řádně pyšní, a proto jsme se rozhodli, že jeden den oslav by nestačil! Těšit se tak můžete na celých pět dní doprovodného programu u nás v pražírně s přednáškami, cuppingy, workshopy, soutěžemi a páteční závěrečnou party.Na všechny programy pro přihlášené si můžete místo zarezervovat na emailové adrese kava@dos-mundos.cz.

Celý týden budete moct ochutnat náš speciální narozeninový blend, který bude jak na pražírně, tak i v Dos Mundos café. Tato směs bude pouze limitovanou edicí na mlýnku a k dostání bude i na pobočkách po balíčcích 250 gramů.

 

Program oslavy:

Pondělí 18. 3.

Zahájení v 8:00

Ukázka pražení během celého dopoledne

19:00 Přednáška Lukáše Zugara pro přihlášené o jeho cestě do Ekvádoru a představení narozeninového blendu (9 volných míst)

Úterý 19. 3.

16:00 - 18:00 Ochutnávka soutěžní kávy Ivety Jägerové

19:00 Cupping defektních kávových zrn pro přihlášené (9 volných míst)

Středa 20. 3.

15:00 - 19:30 Soutěž Cup Tasting pro přihlášené ve formě pavouka o ceny (7 volných míst)

Občerstvení pro účastníky - pivo Beer Knír, slaný catering

Čtvrtek 21. 3.

Ukázka pražení během celého dopoledne

15:00 - 17:00 „Udělej si sám“ – možnost připravit si vlastní kávu a vyzkoušet si, jak se vaří espresso nebo jak se do kávy kreslí

18:00 Cupping vybraných káv pro přihlášené (0 volných míst)

Pátek 22. 3.

17:00 - 22:00 Závěrečná party pro všechny

Krájení dortu

Hudba, slaný catering

Kávové alkoholické nápoje od Honzy Škeříka

 Fotokoutek

 

Těšíme se na Vás!

 

Otevírací doba zůstává stejná kromě pátku, kdy je výjimečně otevřeno až do 22:00.

Program se může v průběhu lehce měnit.

Napsal/a: Jolana Śrámková — 12 February, 2019




Barista roku 2018

Víkend 7. - 8.4.2018 byl ve znamení soutěžení. Letošní Barista roku se konal v Pragovce - industriálním a velmi prostorném místě na Kolbenově.

Naše pražírna se podílela na programu hned několika způsoby - soutěžením, espresso barem, brewbarem a přednáškou našeho pražiče.

Eliška Jandová Iveta Jägerová

Eliška Jandová - 5. místo na Baristovi roku 2018      Iveta Jägerová - 7.-10. místo na Baristovi roku 2018

Pokud vás zajímá jak chutnají signature drinky na takovéto soutěži, sledujte náš facebook, kde budeme ohlašovat datum, kdy obě baristky budou v pražírně připravovat svoje signature drinky pro veřejnost. 

Drink Elišky je kávové smoothie - drink, který díky kombinaci kávy, avokáda, jahod a jablek chutná úplně jako - kiwi - ano vážně! Proč? To vám Eliška ráda vysvětlí, mimo baristování se totiž věnuje i chemii. Použitá káva je Etiopie Mokanisa - naturální Etiopie s tóny jahod.

Drink Ivetky je nealko Irská - variace nejrozšířenějšího kávového drinku s využitím nealko piva Illegal Stout. Použitá káva je Etiopie Guji - také naturální Etiopie s tóny rozinek v rumu.

 

 Na espresso baru vám Jirka a Bára v sobotu představovali Rwandu, která přichází tento měsíc do naší nabídky a v neděli Bára a Kryštof Ekvádor Las Terazzas, který dorazil do pražírny z čerstvé sklizně.



Všechny naše kávy bylo možné ochutnat oba dva dny na cuppingu pod vedením Báry a v sobotu bylo možné se dozvědět docela hodně o tom jak pražit kávu od vzorku až po produkční pražení od Lukáše.

Napsal/a: Adéla Zugarová — 08 April, 2018




Nové obaly našich káv



V roce 2017 jsme se rozhodli pro redesign našich balení kávy, která od 1.prosince můžete zakoupit u nás v pražírně, v kavárně i v kavárnách odebírajících naší kávu. A že už bylo na čase! Cílem našich nových obalů bylo přinést zase o stupeň lepší design. Zároveň jsme chtěli nabídnout více informací o kávě i její přípravě v lépe strukturovaném textu. Díky tomu, že jsme malá pražírna a kávy měníme poměrně často, sáček je univerzální pro všechny kávy a informace o samotné kávě jsou přidány pomocí nasouvacího papírového rukávu.

Sáček je tak nyní v několika ohledech praktičtější:

  •  - je znovuuzavíratelný pomocí integrovaného zip-locku
  •  - má spoustu informací o kávě včetně doporučeného receptu na její přípravu
  •  - díky chuťovému hexagonu na boku balení můžete rychle zjistit jaký má káva profil
  •  - je samostojný
  •  - jako "bonus" se pod rukávem skrývá krásná ilustrace "Cesta kávy", kterou znáte i ze zdi naší kavárny na Letné

Návrh vzhledu sáčků jsme poptali na platformě DesignCrowd, odkud vzešel vítězný návrh od designéra Alexandera Sanchenka z Ukrajiny(https://designers.designcrowd.com/designer/643502/alexandersanchenko). Jeho návrh využívá grafiku "Cesta kávy", kterou jsme nechali vytvořit pro naši kavárnu Dos Mundos Café na Letné od českého ilustrátora a grafika Cyrila Gaji (http://www.meander.cz/cyril-gaja)

Jak se vám nové sáčky líbí?

Napsal/a: Adéla Zugarová — 05 January, 2018




World of Coffee Budapešť

Druhý týden v červnu je každoročně zasvěcen svátku kávy. Letošní veletrh World of Coffee se konal v Budapešti a jako vždy byl ve znamení skvělé kávy, technologických novinek a světových mistrovství.

Naší pražírny se letos týkal veletrh více než obvykle. Rozhodli jsme se připravovat kávu v sekci Roasters Village. Tam jsme po celé tři dny nabízeli na filtrech tři naše kávy- Rwandu Huye, zcela novou Keňu Kamwangi a novou Kolumbii El Consuelo a také poslední zbytky Ekvádoru Finca Maputo, se kterým jsme se na místě již rozloučili. 

 

Druhý důvod proč se nás WOC týkal bylo vítězství Elišky Jandové na Českém Mistrovství v Cup Tastingu (degustaci kávy), kterým si vybojovala postup na světové Mistrovství, které se v Budapešti konalo.

  

  

Eliška v ostře nabité konkurenci zvládla 5/8 káv za 5:08, což jí nakonec vyneslo 33. místo na světě. Celkové výsledky jsou zde:http://www.worldcuptasters.org/past-rankings/

Budapešť byla skvělá a velmi intenzivní a to nejen veletrhem a jeho společenskými akcemi, ale také obrovským množstvím nových informací, lidí a zážitků. Těšíme se zase za rok, tentokrát v Amsterdamu.

Cupping kde můžete ochutnat kávy z WOC je již v pondělí 26.6. rezervujte ZDE

Napsal/a: Adéla Zugarová — 22 June, 2017




Cup Tasters Championship 2017 a naše velká radost

27. května 2017 se konal v Olomouci v rámci Olomouckého dne kávy národní šampionát v degustaci kávy- Czech Cup Tasters Championship 2017.

Naše radost je obrovská, protože naše dvě zástupkyně obsadili fantastické první a druhé místo!

Vpravo Eliška Jandová (Vítězka - Mistryně ČR a postupující na světový šampionát 2017), vlevo Bára Halušková (Vicemistryně)

Cuptasting probíhá ve třech kolech:

V prvním kole všichni účastníci dostanou před sebe osm trojic kávy. V každé trojici jsou dvě kávy stejné a jedna jiná. Účastníci pak mají 8 minut na to rozpoznat podle chuti která káva je jiná. Do semifinále postupuje 8 nejlepších a v případě shody rozhoduje o postupu rychlost.

 

V semifinále postupují 4 nejlepší podle stejného klíče do finále. 

Finále je pak o nervy a o taktiku - vyplatí se spěchat a třeba něco netrefit nebo naopak jít na jistotu a nemít dobrý čas?

Holky zvítězily s výsledky Eliška 5-6-7 a Bára 6-6-6 .

Moc gratulujeme a držíme Elišce palce na Mistrovství světa, které se koná v Budapešti v rámci veletrhu World of Coffee 2017 od 13.června. Samozřejmě vás budeme informovat o tom o se v Budapešti bude dít nejen díky Elišce, ale také proto, že na veletrhu budeme prezentovat naší pražírnu v části Village.

 

Napsal/a: Adéla Zugarová — 29 May, 2017




Café Letná prodlužuje otevírací dobu o víkendech

Nově si tak můžete užít kavárnu o víkendech o hodinu déle a to od 10-20h.

Napsal/a: Adéla Zugarová — 09 May, 2017




Café Letná sbírá ocenění v soutěži Interiér roku



Na konci března 2017 jsme se umístili v soutěži Interiér roku na děleném 2.-3. místě v kategorii Veřejný prostor!

http://www.interierroku.cz/cs/finalista-kategorie-verejny-interier-i-3/

Autoři projektu: Architektonický ateliér +arch (Jan Pala, Marek Raab, Adéla Palová, Cyril Gaja)

Napsal/a: Adéla Machová — 03 April, 2017




La Mitad del Mundo – druhá strana mince ekvádorského klimatu – Las Terrazas de Pisque

 

Druhá strana mince ekvádorského klimatu by vás pravděpodobně velice zaskočila. Finca Las Terrazas del Pisque je diametrálně odlišným projektem situovaným do poměrně sušší části Ekvádoru a jiných nadmořských výšek, které však neubírají na kvalitě produkce výběrové kávy.

Relativně nový projekt farmáře Arnaude Causseho se nachází přibližně 60 km od Quita, směrem severně k hranicím z Kolumbie, kousek od městečka Guayllabamba. Ano, zkuste si to vyslovit třikrát za sebou, třeba se vám nezamotá jazyk jako mně pokaždé, když jsem se místním snažila vysvětlit, kam vlastně jedu nebo stopuji.

Farma je situovaná do 2300 m.n.m, oproti Las Tolas Estate tu najdete mnohem teplejší klima. Zcela normálním úkazem je se dostat během dne na 35 stupňů, avšak díky poloze i tady dochází v pozdních hodinách ke značnému ochlazení.

Tak zdar kávovým výletům, kávovým třešním a snad i velkou poklonu těm, díky nímž si užíváme každý den šálek výběrovky, protože bez úsilí všech těch by byl svět kávy smutným místem. A věřte tomu nebo ne, i kávy z Ekvádoru umí být pěkně kyselé, sladké a vybalancované. Neboť před odjezdem jsem i já byla povrchním „keňským zloduchem“, a teď už vím, že i rovníková zem Ekvádor má pro mé chuťové buňky, co nabídnout.

Anička

Napsal/a: Dos Mundos — 15 November, 2016